Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szlovákiában

2014.10.16

 
Határtalanul Szlovákiában!


      Lehetőségünk nyílt Szlovákiába kimenni a Határtalanul pályázatnak köszönhetően. Sűrű programtervünknek köszönhetően ezen a két napon nagyon sok nevezetességet megcsodálhattunk. A pályázati pénz mellett nagyon sok adományt is kaptunk. Ezúton is szeretnénk megköszönni az adományokat. Ez egy 2 napos, 1 éjszakás út volt, amin egy idegenvezető segítette a tájékozódásunkat és megkönnyítette időnk beosztását.
       Március 14-én, reggel 7 óra körül indultunk. Korai indulásunk ellenére mindenki éber volt és izgatott. A buszra felszállva hosszú út várt még ránk.  Odaérve első állomásunk a nagymegyeri iskola volt. Kedvesen fogadtak minket és egy rövid prezentációban bemutatták iskolájukat. Körbevezettek intézményükben és megmutatták szaktermeiket. Udvarra kiérve barátságunk jeléül két cseresznyefát ültettünk el és pár ajándékkal leptük meg őket. Boldogan búcsúztunk el egymástól, azzal a tudattal, hogy új barátságot kötöttünk.
        Második megállónk Érsekújvár volt, ahol több templomot látogattunk meg. Itt láthattuk Szécheny György szobrát is.
        Harmadik megállónkon, Nagysallón megkoszorúztuk az 1848-as szabadságharc hőseinek állított emlékművet. Tiszteletünk kifejezéséül elénekeltük a magyar Himnuszt.
         Negyedik megállónk Léva volt. Itt megnéztük a Csák Máté által védett várat. Körbenéztünk a romos, régi vár körül, ami gyönyörű volt. Ötödik megállónkon, Ógyallán megtekintettünk egy csillagvizsgálót. Az udvarban egy napórát és Kopernikusz szobrát láthattuk.
            Hatodik megállónkra érve fáradtan, de izgatottan mentünk el a Klapka György és Jókai Mór szobrához. Ezután egy lelkész megmutatta nekünk a Református templomot, aminek harangtornyába fel is mehettünk. Felérve csodálatos látvány tárult a szemünk elé.  Ezután ellátogattunk az Európa-udvarba, ahol egy óriási színpadot találtunk.
           Fáradtan értünk nagymegyeri szálláshelyünkre ahol a finom vacsora közben megbeszéltük a nap eseményeit és szobáinkba felmenve hamar elaludtunk.
         Másnap reggeli után elindultunk bősnagymarosi gáthoz, ami a Dunánál volt. Gyönyörű volt a felkelő nap visszatükröződése a folyón.
        Második megállónk Deákin volt ahol Benedek-rendi kolostort néztük meg.
  Ezek után Galántán az Eszterházy kastély mellett a Kodály-szobrot tekintettük meg.
         Harmadik megállónk a dévényi Árpád-kori emlékmű.
        Utolsó megállónkon, Poszonyban megtekintettük a várat és a Koronázási templomot.
    Nagyon jól érzetük magunkat, szép látványban volt részünk.
                                                                                                       Brasch Renáta és Kiss Diána